lauantai 10. maaliskuuta 2012

KONY 2012: A White Man's Burden

Mun pitäis oikeesti olla nukkumassa, mut täytyy nyt kirjottaa vähän ajatuksia ylös tosta KONY 2012-hässäkästä. Jos et oo vielä kattonut videota ja ole selvillä päivän kuumimmasta puheenaiheesta, voit katsoa videon täältä! En oo tullu loukkaamaan kenenkään tunteita, joten jätetään sellaset jutut sikseen :)

Mistä mä ees alotan? Katoinko videon ja purinko huulta estääkseni liikutuksen kyyneleet? Kyllä. Tunsinko surua? Kyllä. Tunsinko velvollisuuden auttaa ja lahjottaa rahaa Invisible Children-organisaatiolle? Kyllä. Mun sydäntä raastaa maailman pahuus, enkä koe olevani mitenkään kylmä ihminen tän suhteen. Onneks mä kuitenkin odotin hetken, enkä tullu tunnemylläkässä pauhaamaan tänne! Mulla ei oo todellakaan rahkeita tai tietoja puhua näistä asioista varteenotettavasti, mut haluun vaan kasata ajatuksia "paperille" ja voitais jakaa vaikka mielipiteitä :)

Mä en tiedä miten ihmeessä kyseinen video on levinny räjähdysmäisesti ympäri nettiä, koska video on jotenkin naiivi. Amerikkalainen. En voi sietää ajatusta siitä, että joku kattoo sen ja tän vakuuttavan videon aiheuttamissa tunnevyöryissä postaa sen hätäsesti Faceen tai blogiin tai jonnekki, koska se käy varmasti tosi helposti. Tää on hetki, jolloin joka ikinen meistä voi kuvitella tekevänsä jotain asioiden eteen, ja saada siitä mielihyvää ja roppakaupalla hyvää karmaa. "Mä autoin." White man's burden, sitä me kannetaan. Mutta toivotaan, että kaikki muodostaa oman mielipiteensä vasta edes vähäisen taustojen selvityksen jälkeen! Mun oli pakko lukee kriittisiä juttuja tosta videosta, koska se oli jotenki epäilyttävä ja hirveen lahkohenkinen :D Videosta on jotenkin tehty sellanen aivopesutyylinen, tiiättekö? Ja ylidramatisoitu amerikkalaisten tosi tv-ohjelmien tavoin.


Listaan nyt vähän juttuja, mitkä on sellasia hälyyttäviä tän kampanjan kanssa: Minne tuotot menevät, tietoisuuden levittämiseen (joka ei johda loppujen lopuksi mihinkään?) vai konkreettisesti avuksi (mikä se apu voi edes olla?)? Tänhetkisten tietojen mukaan aika pieni prosentti tuotoista menee oikeasti avuksi, oisko ollu joku 17 %. Noi ongelmat vaikka nyt näissä tietyissä Afrikan maissa on niin tajuttoman monimutkasia tällasen etuoikeutetun hyvinvoivaan valtioon syntyneen pikkutytön mielelle ja tiedoille, etten koe voivani ottaa kantaa esim. siihen, että miten se nälänhätä nyt poistetaan. Sanotaan nyt näin, että samasta syystä oon löytäny itteni kokonaisen luokan edestä käytännössä "puolustamassa" lapsityövoimaa - ne ongelmat on jossain syvällä. Syvemmällä.


Videossa on myös esim. harhaanjohtavaa tietoa Ugandan tilanteesta - osa videossa dramaattisesti esitetyistä kuvista on esimerkiksi melkein 10 vuotta sitten otettuja. Ja asiat ovat ilmeisesti sillä suunnalla muuttuneet (toivotaan!). Lisäksi järjestö (HUOM!) käsittääkseni tukee Ugandan armeijan toimintaa, mikä taatusti sisältää raiskaamista, tappamista, ylipäätään myöskin lasten elämän pilaamista, mikä näytti olevan iso juttu videolla. Iltalehden mukaan Ugandan ongelmia tänäpäivänä ovat mm. sairaudet, köyhyys, korruptio ja sosiaalipalvelujen puutos.

Muutenkaan en tajua, että miten yhen ihmisen lahtaaminen voi muka ratkaista sata ja yksi ongelmaa, no öö ei se voikaan. Puhuin just tänään Lauran kanssa duunissa tästä, ja Laura sano hyvän pointin: tällasilla "diktaattoreilla" on aina ns. aivopestyjä seuraajia, eikä se siihen johtajan kuolemaan lopu. Siellä on aina joku nokkimisjärjestys, vähän niinku Sopranosin mafiaperheessä :) Eli siis johtoon siirtyy johtajan oikea käsi, sidekick or whatever. Tää ei nyt ees oo mikään tärkeä pointti, sanoin vaan. Tärkeä pointti on nyt siis se, että SE TILANNE EI NYT VAAN RATKEA JONKUN UKKELIN PÄIVILTÄ PÄÄSTÄMISELLÄ!


Totta kai on ehditty jo salaliittoteorioitakin väsätä, esim. Illuminatin ja "New World Orderin" liittymisestä tähän juttuun. Toi on ehkä vähän kaukaa haettu juttu, mutta esim. USA:n hallituksen liittyminen tähän ei musta ookaan niin typerä idea :D Eli siis kyse on siitä, että esim. 9/11 ja sitä seurannut "War On Terror" olisi hallituksen tekosia, jotta saataisiin kansan siunaus lähteä sotimaan Afganistaniin ja ties minne oikein ryminällä - tietysti muiden syiden takia (öljy....). Eli tällä videolla niinku saatais veruke, jolla jenkit sais jalansijaa Afrikan maista ilman, että kukaan epäilee mitään. Puuh! Okei ehkä tää riittää näistä salaliittoteorioista! :D

Mun pää on sekasin tästä kaikesta informaatiosta, enkä saa nyt mitään järkevää tähän enää. Haluun painottaa, että hienoa, joku yrittää (mahdollisesti) tehdä muutoksen asioihin! Tämä on alku! Tietoisuus on aina hyvästä, tällä kertaa näinkin katsottu video olisi voinut käsitellä asioita suuremmalla mittakaavalla ja perehtyä ongelmien juuriin. Mutta kattokaa oikeesti varsinkin tämä video, tai siis kuunnelkaa, siinä on 12 minuuttia silkkaa asiaa tästä jutusta. Lähinnä faktoja! Toinen hyvä linkki vie Charity Navigatorin sivuille, josta voi kätevästi valita luotettavimman hyväntekeväisyysjärjestön, jos haluaa apuaan tarjota!

Mut mitä mieltä te ootte tästä KONY 2012-projektista? Ja valaiskaa mua sitten ihmeessä, jos tekstissä oli jotain faktoja väärin jne. :)

10 kommenttia:

 1. Ihanaa et kerrankin joku ottaa kunnolla kantaa tähän asiaan ja on tutkinut taustoja! Niissä blogeissa tähän mennessä mitä itse seuraan niin on vaan linkitetty video ja ei kirjoitettu siitä tyyliin mitään omia ajatuksia. Mutta joo, olen myös hyvin samoilla linjoilla sun kanssa tässä asiassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Ja joo tosiaan munki mielestä toi taustojen selvittäminen on tosi tärkeetä ennenku kuuluttaa olevansa tiettyä mieltä :)

   Poista
 2. WORD!! itekää en kattonu videosta ku ehkä ekat 2 minuuttia ku se oli nii sellane..teennäinen. asiahan ei tähän millään tavalla liity, mutta milloin ajattelit jatkaa sun kosmetiikkakokoelman esittelyä?:) luomivärit kiinnostais!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis jep, teennäinen nimenomaan :/ Ja joo tosiaan voisin jatkaa sitä asap, mulla ei oo kauheesti luomivärejä mut jos teen esim. sillee että esittelen kaikki meikit samaan syssyyn ;)

   Poista
 3. joo samaa mieltä, toi video oli välillä niin naaivi, että meinas myötähäpeä iskee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jep! Hyvä et muillaki tuli näitä fiiliksiä :D

   Poista
 4. Mäki oon kyl samoilla linjoilla sun kanssa. Itteäni ärsyttää eniten se, että hirveen monet ihmiset ei jaksa tutustuu vasta-argumentteihin vaa lähes sinisilmäsesti tukee tota liikettä sen enempää tutustumatta taustatietoihin. Kyl munki on pakko myöntää et toi video oli tosi liikuttava ja on hienoo ajatella et yhessä voidaan vaikuttaa asioihin, mut ei silti saa unohtaa mediakriittisyyttä. Kiiti hyväst postauksest! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan tota tarkotan! Ois tosi tärkeetä tutustuu taustoihin VARSINKI ennenku lahjottaa, toivottavasti monet on tehny niin kans :) Ja ihana kuulla että tykkäsit tästä! :))

   Poista
 5. Reilu 30% taisi olla se määrä, minkä järjestö lahjoittaa "oikeaan tarkoitukseen", mutta onhan toikin ihan pirun vähän, kun miettii, että kyseessä on kuitenkin non-profit-järjestö.

  Video on hyvin tehty ja ymmärrän, miksi monet ns. hullaantuivat asiasta samantien ja jakoivat linkkiä facebookissa ym. Video ajaa mielestäni hyvää asiaa, oon todellakin ihmisoikeuksien kannalla ja pahat tyypit pitäisi saada kiinni. Silti en lähtisi rahaa tälle kyseiselle Invisible Children -järjestölle lahjoittamaan.

  Hyviä linkkejä kritiikkiin on esim. Arezin blogikirjoituksessa;
  http://freebird.fi/2012/03/10/kony-2012/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en oo ihan varma mikä se prosentti oli, jossain oli toi 17 mut useemmassa taitaa olla toi 30! Anyway, aika pienihän se tuppaa olemaan... Muutenkin, en jotenki tiiä et mitä se tietosuuden levittäminen just loppujen lopuks ees auttaa olettaen että tosta 30 prosentista menee varmasti siihenki jotain :S

   Oon ihan samoilla pituuksilla sun kanssa tästä, itekään en tosiaan tohon osotteeseen lahjottais...! Kiitos vielä noista linkeistä, oli kyllä mielenkiintoista luettavaa ja katsottavaa! :)

   Poista

Kiitos kommentista ♥