sunnuntai 7. elokuuta 2011

How to watch Star Wars Episodes I-VI

VAROITUS: SISÄLTÄÄ JUONIPALJASTUKSIA!
(toisaalta, eiköhän kaikki tiedä että Darth Vader on Luken isä?)

Nyt on kuulkaas kaikki kuusi Star Wars-elokuvaa katsottu viikon sisään, mulle ainakin ihan maininnan arvoinen suoritus! Mä haastan teidät nyt lukemaan tän hienon arvostelun/katseluoppaan näistä elokuvista, sillä tylsä tää saattaa olla (ja sekava)... Edit: okei nyt ku luin tän tekstin ni tää on todella sekava. Enjoy.

Ensinnäkin, elokuvien katselujärjestys on (nörttimaailmassa) kuuma puheenaihe, mutta itse katsoin elokuvat tässä järjestyksessä: Episodi IV - Uusi toivo (1977), Episodi V - Imperiumin vastaisku (1980), Episodi VI - Jedin paluu (1983), Episodi I - Pimeä uhka (1999), Episodi II - Kloonien hyökkäys (2002) ja Episodi III - Sithin kosto (2005). Eli siis ensin vanhat ja sitten uudet. Mä vähän ihmettelin tätä, sillä tässähän katotaan kolme myöhemmistä tapahtumista kertovaa elokuvaa ja sitten vasta kolme aikaisemmista tapahtumista kertovaa elokuvaa. Poikaystävän mielipide oli se, että näin palaset loksahtaa kivasti paikoilleen, vaikka tietääkin mitä tulee tapahtumaan. Ja tottahan se oli. Näin nää elokuvat myös parani kivasti loppua kohden, sillä mulla on ainaki pieni ongelma ottaa vakavasti 70-luvun teknologialla tehtyä avaruusseikkailua...

kuva dan-dare.org

Episodit IV - VI (vanhat elokuvat):

Kun alottaa kattomaan näitä elokuvia, niin kannattaa pysyä kovana - alussa sulla tulee olemaan helvetin tylsiä katseluhetkiä. Ainakin mulla oli. Tiedossa on muovisia avaruusaluksia ja käsinukkehirviöitä. Juu juu, täytyy antaa krediittiä elokuville niiden valmistumisvuoden perusteella, mutta kuten sanoin - mulla on vaikeuksia ottaa tollasta silti tosissaan :) Juoni on onneksi elokuvissa oikein nokkela, sanotaan nyt lyhyesti näin, että kolme vanhinta osaa kertovat pääosin Luke Skywalkerista ja tämän sankaroinnista.

Tähän väliin sanon myös sen, että Luken näyttelijä, Mark Hamill, oli suuressa osassa PILAAMASSA näitä elokuvia. Hänen roolisuorituksensa oli nimittäin ihan paska, jotenkin ihan teennäinen ja ärsyttävä. Lisäksi sille oli laitettu välillä ihan liikaa aurinkopuuteria :D Harrison Fordin tähdittämä Han Solo oli positiivinen yllätys elokuvassa, tollanen kunnon renttu (ja Harrison Fordiks yllättävän kuuma). Carrie Fisherin Prinsessa Leia oli myös oikein onnistunut hahmo, sellanen jalat maassa-tyyppi (vaikka vähän attention whore). Odotin kyllä prinsessan olevan vähän kauniimpi, mutta ovathan kauneusihanteetkin muuttuneet sitten 70-luvun.

Mua vähän ärsytti pari tosi "rakastettavaa" hahmoa elokuvassa: droidit (robotit) C3PO ja R2D2, just sellanen ihanan kliseinen taistelupari, jotka höpsöttelee sankareiden matkassa. Ja toi R2D2 on just sellanen "söpö" ku se piipittää silleen ärsyttävästi. ÄRSYTTÄVÄÄ! :D Ku mulla on tapana ärsyyntyä tollasista kliseistä ja vihaan sitä jos pystyn oikeen kuvittelemaan minkälaista reaktiota ne käsikirjottajat on oikeen toivonut yleisöltä näille hahmoille :D Äh, vaikeeta selittää, nyt teidän täytyy katsoa nämä!

Luke, Leia ja Solo kuva http://www.ugo.com/movies/star-wars

Elokuvat siis tosiaan paranevat koko ajan, ja kyllä juoni on sen verran mielenkiintoinen, että haluaa tietää mitä seuraavaksi tapahtuu! Eli ei kannata luovuttaa ekan elokuvan jälkeen :) Tässä vaiheessa siis Lukesta on tullut jedi, Darth Vader ja Darth Sidious (pääpahis) "hallitsevat" öö, imperiumia, galaksia, en tiedä, jotain kuitenkin, jaaaaa ööööö Luke, Leia ja Han Solo + kumppanit ovat kapinallisia, ja tässä onkin jo ihan selkee pattitilanne. Okei toi oli maailman surkein selitys, koska toi juoni on tosi monimutkanen.

Oikeasti mielenkiintoista elokuvissa on esim. Luken ja hänen isänsä Darth Vaderin suhde: esim. Luke ei pysty tappamaan isäänsä, koska uskoo Vaderissa olevan vielä hyvää. Tällanen tasapainottelu hyvän ja pahan välillä on tosi kiintoisaa, ja siihen päästään vielä enemmän kiinni episodeissa I-III !

Episodit I - III (uudet elokuvat):

Elokuvasarjan true fanit haluaisivat varmasti lyödä mua valomiekalla tämän sanoessani: uudet leffat oli parempia! Episodit I-III keskittyvät pääasiassa Anakin Skywalkerin (no tulevan Darth Vaderin) elmään, mikä on kyllä mielenkiintoisempaa kuin Luken (again, Anakinin poika) elämä. Anakin löytyy siis Tatooine-planeetalta, jolle jedimestari Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) ja hänen nuori oppipoikansa Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) laskeutuvat aluksensa rikkoonnuttua. Alkaa selvitä, että Anakin on jonkinlainen "chosen one", valittu, joten Qui-Gon Jinn haluaa kouluttaa tästä Jedin....onkohan vaan hyvä idea?

Tässä vaiheessa elokuvien katsominen käy huomattavasti helpommaksi, kun mukaan astuu joukko mun ikäiselle tunnettuja näyttelijöitä + teknologia paranee (=esim. Yoda muuttuu käsinukesta tietokoneella tehdyksi). Lisäksi hurjan mielenkiintoista on seurata Anakin Skywalkerin tietä jediksi, koska hän on taipuvainen horjahtamaan voiman pimeälle puolelle. Tämä tarkoittaa esim. omistamista, kiintymistä, vihaamista, aggressiivisuutta... Jedien ei kuulu näyttää tai edes kokea tällaisia tuntemuksia. Tilannetta sekoittaa Anakinin romanssi (ja tulevat lapset) senaattori Padmén (Natalie Portman) kanssa. Padmé oli kyllä elokuvassa todella kaunis, ja hänen asunsa olivan toinen toistaan hienompia!

Anakin sliding to the dark side. kuva today.msnbc.msn.com

Täytyy vielä sanoa, että Anakin Skywalkerin näyttelijä Hayden Christensen tekee ehkäpä elokuvan parhaan roolisuorituksen, sillä kamppailu hyvän ja pahan välillä on nähtävissä selkeästi Anakinin räjähdysherkässä olemuksessa. Plus että seki on aika kuuma (Episodi kolmosessa).

Elokuvasarjan juonikuviota vois avata vaikka kuinka paljon, mutta en jaksa enkä tajua siitä tarpeeksi. Kiinnostuneet voivat lukea oikean juonikuvion täältä. Elokuvia voisi tietysti myös analysoida oikeen olan takaa, mutta mä nyt kirjottelen mieluummin nää päällimmäiset tuntemukset tänne.

Sitten jaetaan vähän awardseja:

Coolein hahmo: Darth Maul


Hienot kasvomaalit, miekkailutaitojen lisäksi osasi myös jotain siistiä taistelulajia. kuva darthmaul.com

Ärsyttävin hahmo: Jar Jar Binks


Ärsyttävä puhetyyli ja ihme sekoilija muutenkin. Heittää tyhmää läppää. kuva wired.com

Pelottavin hahmo: General Grievous


Kuumottava droidin ja jonkun örkin sekotus, joka huitoo neljällä valomiekalla ja osaa muuttua hämähäkiksi. Yskii myös pelottavasti koko ajan. kuva genericgeek.com


Söpöin pari: Prinsessa Leia & Han Solo


Hei aww. Leia pehmitti Han Solon ja pisti sen söpöilemään :) kuva thegoddessblogs.com


Yhteenvetona täytyy myöntää, että onhan nämä nyt klassikontittelinsä ansainneet ja katsomisen arvoisia ovat! Jonkin aikaa kestää päästä tarinaan sisään, mutta sit ku pääsee ni viihdyttävää on. Mulla oli vikan leffan jälkeen tosi haikee fiilis, että tässäkö nää nyt oli, vaikka valitinki poikaystävälle että TYLSÄÄ :D Viimenen ohje jonka haluun antaa on se, että jos mitenkään mahdollista, niin katsokaa tää jonkun kanssa joka on nähnyt elokuvat (ja ymmärtää juonikuviot :D), koska sitten voit aina kysyä "Hä, miks toi teki noin?" tai "Mihin noi on menossa?" tai "En tajunnu, siis mikä kauppaliitto?" tai vaikka "Kuoliks toi lopullisesti???". Ja se auttaa.

May the force be with you all!

10 kommenttia:

 1. Mä en oo koskaan innostunut noista, mutta Janne suostutteli mut kattomaan ton nelosen. Nukahdin kuitenkin kesken kaiken :D Haluisin nähä ne KAIKKI koska ne on kuitenki STAW WARS!!!1 enkä haluu olla pihalla jos joku niistä puhuu. Ehkä otan nyt sen tavoitteeks että saan ennen kuolemaa kaikki noi nähtyä...
  Mutta kiitos arvostelusta, luin sen kokonaan, ehkä se selkeyttää sit jos tosiaan ite joskus katon ne :)

  VastaaPoista
 2. Hei mäkään en ollut yhtään innoissani, mutta suosittelen kyllä kattomaan ja mieluusti vielä kaikki mahollisimman putkeen ni pysyy fiilis päällä! :) Kattokaa Jannen kaa yhessä, se salee oikee innostuu jos sä ehdotat ;)

  VastaaPoista
 3. iinaa vittu sentään sun kanssa nyt mullekin heräs pieni halu kattoa noi!! ps. nauratti toi "tutorial"-tagi :-D

  VastaaPoista
 4. Noni nyt katotte J:n kanssa ku se on lomilla!!!! ja täähän on kato tällanen tutorial-henkinen postaus ;)) (ihan ku olis jotain hyötyy)

  VastaaPoista
 5. hienoja kuvia ja muutenki kiva blogi:)

  käy tutustumassa

  http://annika-diamonddiary.blogspot.com

  t:annika

  VastaaPoista
 6. Käyn varmasti, kiitos sulle :)

  VastaaPoista
 7. Noi star warsit on aika hyviä. Ite oon kattonu kaikki ainakin kymmenen kertaa. Suosittelen :)

  VastaaPoista
 8. Nii on! :) Vaikka aluks epäilinki :D

  VastaaPoista
 9. hahahah olipa hauskaa luettavaa :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista ♥