torstai 21. heinäkuuta 2011

Lukuvinkki x 2

Mul on kauhee morkkis tästä tauosta jonka oon pitänyt, anteeksi :( Olin vaan tossa serkun häissä toisella puolella Suomea, eikä sieltä oikeen voinut postailla (ei nyt sillä että olis mitään tähdellistä postattavaakaan :D). Muutenkin illat on nyt mennyt kavereiden kanssa ulkona istuessa eikä koneella. Muutenkin tuntuu, että haluisin tehdä kauheen hyviä postauksia, niin että kaikille olis hyötyä ja iloa niistä, eikä mulla oo edes ideoita! Joten help me. Millasia postauksia kaipaisitte, millaset kelpaa? Jotkut sanoo kirjottavansa blogia ihan vaan itselleen, mutta kyllä mä haluaisin ite ainakin antaa blogin kautta jotain lukijoillekin.

Anyway, päivän aiheeseen eli kirjoihin. Boring, right? :D Ihan sama, täältä pesee kuitenkin:


Joitakin kirjoja on tullut luettua tässä lähiaikoina, tässä kuitenkin kaksi kesän suosikkia: Sofi Oksasen Baby Jane ja Miika Nousiaisen Vadelmavenepakolainen. Nyt siis tiedossa erittäin nopeasti häsellettyä, epäjohdonmukaista juonen avausta ja analyysia...........

Baby Jane tuli luettua noin kolmessa tunnissa, eli kirja on aika lyhyt ja helppolukuinen, eli tästä on ainakin helppo aloittaa, jos ei ole pitkään aikaan lukenut mitään :D Kirja sijoittuu aika pitkälti Helsingin lesbopiireihin, joissa kirjan päähenkilöt seikkailevat. Kirjan minä-kertoja seurustelee toisen päähenkilön, Piki-nimisen tytön kanssa, joka on kaupungin kuumin ja kokenein naismagneetti. Kumpikin päähenkilö kärsii kuitenkin vaikeasta masennuksesta (ja muistakin ongelmista....), mikä ei tee heidän parisuhdettaan ainakaan helpommaksi. Kirjan juoni muotoutuu yllättäen aikamoiseksi kolmiodraamaksi, joka tekee tunnelmasta piinaavan. Fetissit, alkoholi-, parisuhde- ja mielenterveysongelmat sekä seksuaalisuuskysymykset revitään kirjassa auki ihan huolella, eli ei tämä mitään feel good-lukemista kyllä ole. Itseäni kiehtoo kuitenkin tällaiset aiheet, joten kirja oli viihdyttävä.Parasta antia oli kuitenkin Oksasen superkuvaileva kirjoitustyyli. Esimerkkinä: "Ja oli se (Pikin ääni) käheäkin, mutta se oli käheä sillä tavalla kuin kesäöinen metsä on käheä ja kuulas yhtä aikaa, kun puut ovat hämärässä ja taivas heleydessä. Sen kuunteleminen tuntui siltä kuin laskisi päänsä tyynylle, joka on täytetty ruusun ja liljojen terälehdillä." Pidin myös siitä, että kirjassa tuntui soivan kokemuksen syvä rintaääni... Mielestäni kirjailijan on kuitenkin aina annettava osa itsestään kirjoittaessaan kirjaa.

Koko lukemisen ajan kuvittelin, että Piki näyttää L-koodin Shanelta. (kuva tarinanivaillaloppua.blogspot.com)

  Kumma kyllä, seksuaalivähemmistöjen syrjintään kirja ei ota oikeastaan kantaa, enemmänkin ajan terveydenhoitojärjestelmän puutteellisuuteen. Eli siis tyttöjen lesbous on kirjassa sinäänsä sivuseikka. Okei, tästä kirjasta voisi selittä vaikka kuinka pitkän avautumisen, mutta lukekaas tämä ihmeessä!

  Toinen kirja eli Vadelmavenepakoilainen käsitteleekin ei-niin-tavanomaista aihetta, kansallisuustransvestismia (kauhee sana). Kirja on sinäänsä hauska, sinäänsä aika traaginen (tulee mieleen Juoksuhaudantie, jos joku on lukenut). Se kertoo tarinan suomalaisesta miehestä, joka haluaa olla kovasti ruotsalainen. Aihe hauskuuttaa myös siksi, että tätä ajattelutapaa tuntuu olevan ilmassa aika yleisestikin täällä Suomessa :D Jos nyt miettii ihan vaikka tätä blogimaailmaa, Ruotsin ihannointi ei ole mitään kamalan harvinaista. Joka tapauksessa, miehen pakkomiellettä Ruotsia kohtaan on piinaavaa, mutta viihdyttävää lukea. Päähenkilö menee nimittäin aika äärimmäisyyksiin hankkiakseen Ruotsin kansallisuuden ja elääkseen göteborgilaisen perheenisän elämää :D Kirjasta oppii myös paaaaaljon uusia asioita Ruotsista: historiaa, merkittäviä henkilöitä, normaalia perhe-elämää... Tarina päättyy ehkä turhan äkkinäisesti ja tökerösti, mutta ei se kirjaa pilaa.

  Lievästi pakkomielteinen päähenkilö kyttää ruotsalaisia perheitä, ja tekee heistä esim. taulukon... Ihan normaalia!

  Itse olen menossa katsomaan teatteriversiota kirjasta syksyllä, enkä malta odottaa! Tiedossa on varmasti hauska esitys :) Jos kirjan aihe vaikutti kiintoisalta, lukekaa ihmeessä!

  Onko joku muu lukenut jommankumman/molemmat kirjat? Mitä piditte? Ai niin, lukuvinkkejä otetaan vastaan! 

  Äh, mun on nyt pakko mennä nukkumaan, koska aamuvuoro kutsuu 4 tunnin kuluttua (Laura, feel my pain)... Mutta heitelkääs niitä postausideoita ilmaan, tehän tätä joudutte lukemaan ;) Öitä <3

  9 kommenttia:

  1. Teeppäs joku postaus sun tulevaisuuden haaveistasi :) Haluatko sen perus; naimisiin, lapsia, omakotitalon vai haluatko elää ihan "vapaata" elämää tulevaisuudessakin? :)

   VastaaPoista
  2. Laura: Kiitos vinkistä! Hauska kuulla, että tuollaisistakin aiheista joku haluaisi lukea :) kyllä varmasti siis teen!

   VastaaPoista
  3. hei tää oli just kiva postaus :) kaipasinkin just vähän kirjavinkkejä. oon ite kanssa lukenu vadelmavenepakolaisen ja oli ihan sairaan hyvä. haluisin kans mennä kattomaan sitä teatteri-versiota, mutta luultavasti se on jo loppuunmyyty... samalta kirjailijalta suosittelen myös maaninkavaara nimistä kirjaa, ehkä jopa parempi kuin vadelmavenepakolainen mun mielestä!

   voisit esim. tehä sellasen postauksen, missä kerrot vähän julkkiksista joiden tyylistä/ulkonäöstä tms tykkäät :) ne on aina kivoja lukea (ja tehdä hehee)

   VastaaPoista
  4. Hahaa! Molemmat kirjat kuulostavat lukemisen arvoisilta, ja Vadelmavenepakolainen löytyykin hyllystä, joten siihen vois seuraavaksi tarttua. Kiitti vinkistä! :)

   VastaaPoista
  5. Toi Baby Jane alko kieltämättä kiinnostamaan, pitää hakea töistä mukaan;)

   Itse luin just Khaled Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa, ja vaikka se oli aika rankka niin kuitenki ehdottomasti yksi parhaista mitä oon koskaan lukenu, kertoo afganistanilaisnaisten oloista, suosittelen :)! Ite oon Akateemisessa Kirjakaupassa töissä nii jotenki hauska lukee sun mielipiteitä näistä nii voi tarpeen tullen töissä kehua vaikkei oo ite lukenukkaa ;)

   Kiitos kivasta blogista :)!

   VastaaPoista
  6. minäkin olen lukenut tuot sofi Oksasen kirjan, oli tosi hyvä. Ja vähän erinalinen "rakkaustarina" kuin normaalisti :)

   VastaaPoista
  7. Oon lukenu vadelmavenepakolaisen ja se oli niiin mainio :D

   VastaaPoista
  8. hei iina mä sain LOISTAVAN (vaikka itte sanonki ;)) postausidean! tee postaus sun huoneen sisustuksesta! jos haluat voit thedä toisen tai siihen samaan teidän koko talosta, mutta se huone nyt ainakin ois aika jees! joo! :)

   VastaaPoista
  9. Nina: Hyviä postausideoita! :D Must vaan tuntuu ettei mun huoneessa oo kauheesti esiteltävää... paitsi sotkua, rasvapurkkeja ja vaatteita lattialla :D No, kai siitäki voi tehä "vähän toisenlaisen" huonepostauksen...... XD

   Sofia Punta: Ole hyvä vaan, toivottavasti tykkäät kirjasta :)

   Minni: Hhahhah vähän hyvä, no onneks on hyötyä mun kirjahöpinöistä :D! Ja kiitos vinkistä, rankkojakin kirjoja täytyy joskus lukea, vaikka se ei niin mukavaa aina olisikaan :)

   Anne: Oli kyllä hyvä kirja ja osuva kuvaus toi "erilainen rakkaustarina"!

   Anonyymi: Jep ;)

   VastaaPoista

  Kiitos kommentista ♥